O Leskovcu

Privredni i kulturni centar Jablaničkog okruga

Grad Leskovac

Grad Leskovac smestio se u Leskovačkoj kotlini na maloj reci Veternici, u jugoistočnoj Srbiji i administrativni je, kao i privredni i kulturni centar Jablaničkog okruga koji pored Leskovca čine i opštine Lebane, Vlasotince, Medveđa, Bojnik i Crna Trava.

bavka-o-leskovcu

Leskovačka kotlina predstavlja veoma važnu komunikacijsku tačku na prostoru centralnog Balkana i u njoj su koncentrisana prirodna bogatstva u vidu reka i plodne zemlje zbog čega su prve naseobine u ovim krajevima nastale još u praistorijsko doba. Prvi istorijski narod na ovim prostorima bili su Dardanci, a onda su ih tokom istorije potisnuli Rimljani. Zanimljivo je da je vizantijski car Justinijan rođen u okolini Leskovca.
I u Nemanjićkoj Srbiji Leskovac je imao značajno mesto. Kao Dubočica ili Glubočica pominje se kao oblast koju je vizantijski car dao na upravu Stefanu Nemanji u 12.veku. Naziv Leskovac prvi put se pominje u povelji srpskog cara Dušana iz 14.veka. Kasnije je ova oblast prolazila viševekovnu dominaciju Turaka, grad je bio sedište pašaluka sve do 1878.godine. Leskovac je i tada bio poznat po velikom vašaru, panađuru i veštim trgovcima. Poseban ekonomski procvat u Leskovcu je ostvaren u prvoj polovini 20. veka kada su se poslovnom sposobnošću istakli ovdašnji industrijalci zbog čega je grad dobio epitet Srpski Mančester.

Danas je Leskovac moderan i lep grad koji se prostire na 1025 kilometara kvadratnih i u njemu živi 144206 stanovnika. U njemu su razvijene hemijska, tekstilna, drvoprerađivačka i prehrambena industrija. Zahvaljujući odličnom geografskom položaju, povoljnim klimatskim uslovima, plodnoj zemlji, a pre svega vrednim stanovnicima ovog kraja, povrtarska proizvodnja je veoma intentzivna u leskovačkim selima. Geografskim i turističkim motivima, objektima i sadržajima, a pre svega izvrsnom i nadaleko poznatom gastronomskom ponudom zasnovanom na specijalitetima sa roštilja, Leskovac privlači pažnju i narprobirljivijih posetilaca. Nadaleko čuvena manifestacija Roštiljijada nezaobilazan je događaj koji početkom septembra okupi više od pola miliona gurmana u Leskovcu.

Kulturno-istorijske znamenitosti Grada Leskovca i okoline su brojne. U samom gradu radi Narodni muzej sa reprezentativnom postavkom, kao i Leskovačko narodno pozorište, Narodna biblioteka i Istorijski arhiv u kome se čuva kulturna baština ovih krajeva. Kuća Bore Dimitrijevića Piksle i Šop Đokićeva kuća nalaze se u centralnom gradskom jezgru i predstavljaju primere balkanskog stila građanske arhitekture 19. veka. Posebno mesto među institucijama kulture zauzima Leskovački kulturni centar koji već desetak godina uspešno organizuje prestižni Internacionalni filmski festival Liffe.

Pored pomenutih ustanova kulture, Grad Leskovac se diči i brojnim verskim objektima koji svojom sakralnošću i lepotom zavređuju pažnju posetilaca. U samom centru grada smestile su se monumentalna Saborna crkva Svete Trojice i jedinstvena crkva Odžaklija, a na svega desetak kilometara od grada nalaze se drevni Jašunjski manastiri, sagrađeni pre 500 godina. U pitanju je muški manastir podignut u slavu Svetog Jovana, kao i nešto stariji ženski manastir u slavu Svete Bogorodice. Obe građevine odlikuju se izuzetnim freskama. Zahvaljujući naporu SPC i lokalne samouprave manastiri su obnovljeni i u svoj svojoj lepoti dostupni posetiocima.

sr_RSSerbian